3 D-s maci sütőforma használata

2105-603_m

3 D-s maci sütőforma használata

Hozzávalók:

2 adag csokoládés cupcake tészta
1 1/2/-2 adag csokoládé krém tölteléknek (attól függően, hogy szeretnénk -e tölteni, vagy csak borítani akarjuk a macit)
1 adag vajkrém
fekete ételszínező gél
barna ételszínező gél
2 db csoki golyó (szem)

Eszközök:

3D ülő maci sütőforma
Bake easy – sütőforma leválasztó
süti (hűtő) rács
habzsák
No. 4 díszítőcső
No. 21 díszítőcső
standard csatolófej

Díszítési technika:

csillag díszítőcső használata

Elkészítés:

1. Melegítse elő a sütőt 180 °C-ra. A 3D ülő maci sütőformánkhoz/tortánkhoz, nagyjából 6 2/3 csészényi tésztára lesz szükség, ami 2 adag csokoládés cupcake tészta mennyiséget jelent. Ehhez a maci tortához ugyanis a piskóta tésztánál szilárdabb állagú tésztára van szükségünk, így megfelelőbb a muffin vagy cupcake tészta állaga, ami sűrűbb, de mégsem túl nehézkes és kemény.

2. Készítsük el a csokoládés cupcake tésztát. Sütés megkezdése előtt kenjük ki a 3D ülő maci sütőforma mindkét felét vajjal/margarinnak és hintsük meg liszttel a formák belsejét. Rögzítse erősen és szorosan a két részt egymáshoz és győződjön meg róla, hogy biztosan jól illeszkednek egymáshoz. Helyezze a sütőformát a sütőpapírra, erre azért van szükség, mert a süti akkor fogja legjobban kitölteni a formát, ha megemelkedik, és kissé kifolyik sütés közben.

3. Öntsük bele a 6 csészényi csokis tésztát a 3D ülő maci sütőformába, majd helyezzük bele középre a kisebb edényt, amit a csomag tartalmazott. Biztosítsa ki a kicsi edényt a forma oldalához úgy, hogy ne tudjon elmozdulni. Öntsük a maradék 2/3 csészényi tésztát a kicsi edénybe, majd süssük 50-60 percig. Ne süssük túl.

4. Sütőből kivéve hagyjuk hűlni 5-10 percig lefektetve, majd óvatosan nyissuk le az elejét, hogy a gőz ki tudjon jönni. Ezután tegyük vissza, majd fordítsuk meg, és nyissuk ki a hátulját is, és engedjük ki a gőzt onnan is. Állítsuk függőlegesen a formát, és hagyjuk hűlni 15 percig. Óvatosan válasszuk le a 3D ülő maci sütőformáról a süteményt, és vegyük ki a közepén lévő kisebb edényt a középen lévő sütemény résszel együtt. Állítsuk függőlegesen egyenesen a süteményt, és hagyjuk hűlni még további egy órán keresztül. Helyezzük vissza a sütemény középső részét a maciba, és minden kis maradék rést töltsünk ki csokoládé krémmel, illetve ha szeretnénk vízszintesen akár szeletelhetjük is, hogy megtölthessük belülről is a tortánkat. Azok, akik nem szeretik a sok krémet a tortán, csak kívülről vonják csak be a csokoládé krémmel.

5. Helyezzük a süteményt függőlegesen egy tányérra, és rögzítsük hozzá olvasztott cukorral vagy cukormázzal. A maci tortánk készen áll a dekorálásra.

6. Készítsük el a csokoládés vajkrémünket, majd óvatosan vékony rétegben kenjük át az egész maci torta felszínét vele, a fül részt és a talpakat spatulával a legkönnyebb elsimítani. Majd egy kis részét vegyük ki, és színezzük fekete ételszínezővel. Ezzel rajzoljuk meg a maci szemét, száját – habzsákba töltött krémmel és az No. 4 díszítőcsővel dolgozunk.

7. Ezután töltsük bele a maradék krémet habzsákba, és kezdhetjük a maci csillagozását. Ha szeretnénk a maci hasát világos barnára hagyni, és sötétebbre a többi részét, akkor vagy keverjünk egy kis vajat vagy mascarpone-t a csokoládé krémünkbe, vagy ha a csoki krémünkben a kakaópor nem túl sötét, akkor adhatunk hozzá, még barna gél állagú ételszínezőt.

 

Szerző: Eniko