Gyömbéres keksz

Gyömbéres keksz

Hozzávalók:

20 dkg finomliszt
2 teáskanál őrölt gyömbér
1 teáskanál őrölt fahéj
1/4 teáskanál őrölt szegfűszeg
1/2 teáskanál szerecsendió
1 teáskanál só
1 teáskanál szódabikarbóna
15 dkg szoba hőmérsékletű vaj
10 dkg barna cukor
1 dl tej
1 nagy tojás
1 teáskanál vanília kivonat (ennek hiányában aroma)

Eszközök:

keksz forma nyomó több formával
keksz sütőforma

Elkészítés:

1. Mérjük ki egy tálba a száraz alapanyagokat, és keverjük össze.

2. A szoba hőmérsékletű vajhoz adjuk hozzá a barna cukrot, és keverjük habosra. Utána adjuk hozzá a tojást, a tejet és a vanília kivonatot, és azzal is összedolgozzuk. Végül a lisztes keveréket is hozzáadjuk, és addig keverjük, míg egynemű tésztát kapunk.

3. Megtöltjük a tésztával a keksz nyomót vagy a keksz sütőformát (2/3-ig), majd 180 °C-ra előmelegített sütőben 8-10 perc alatt megsütjük.

4. A sütőformában hagyjuk pihenni 5 percet, majd rácsra téve hagyjuk kihűlni, és tetszés szerint díszítjük, tálaljuk a már teljesen kihűlt kekszeket.

Szerző: Eniko