Keksz – alaprecept

keksz

Keksz – alaprecept

Hozzávalók:   

20 dkg finomliszt
2 teáskanál só
1 teáskanál szódabikarbóna
20 dkg szoba hőmérsékletű vaj
15 dkg porcukor
1 nagy tojás
1/2 teáskanál mandula aroma
1 teáskanál vanília kivonat (ennek hiányában aroma)

Eszközök:

keksz forma nyomó több formával
keksz sütőforma

Elkészítés:

1. Mérjük ki egy tálba az első 3 hozzávalót (száraz alapanyagokat), és keverjük össze.

2. A szoba hőmérsékletű vajhoz adjuk hozzá a cukrot, a tojást, a mandula és vanília kivonatot és kézzel, gyors mozdulatokkal dolgozzuk össze.

3. Megtöltjük a tésztával a keksz nyomót vagy a keksz sütőformát (2/3-ig ), majd a 180 °C-ra előmelegített sütőben 8-10 perc alatt megsütjük.

4. A sütőformában hagyjuk pihenni 5 percet, majd rácsra téve hagyjuk kihűlni, és tetszés szerint díszítjük, tálaljuk a már teljesen kihűlt kekszeket.

Szerző: Eniko