Mézeskalács házikó – a Facebook szavazás nyertese

mézeskalács (1)

Mézeskalács házikó – a Facebook szavazás nyertese

 

Hozzávalók:

Eszközök:

Elkészítés:

  1. A díszítés megkezdése előtt 3-4 nappal előbb elkészítjük a házikó tetejét. Piros gél állagú ételszínezővel színezzük a nagyon keményre Tojásfehérjeporból készített cukormázat, majd habzsákba töltve a házikó tetejének körvonalait, széleit az No.3 díszítőcsővel húzzuk meg. Majd egy teáskanálnyi vizet a piros cukormázunkhoz adunk és kitöltjük vele a tető felületét és 24 órát hagyjuk száradni.
  2. Jöhet a tető csíkozása. Előtte azonban még egyszer erősítsük meg a tető széleit és a keményre készített, pirosra színezett cukormázzal és az No. 3-as díszítőcsővel húzzuk meg a tető körvonalait. Ugyanezzel a díszítőcsővel készítsük el a tető csíkozását, de most rózsaszín gél állagú ételszínezővel színezett Tojásfehérjeporból készített cukormázat készítünk. Húzzunk 3 kis csíkot egymás mellé 2-3 mm legyenek egymástól, majd 1 cm kihagyás után ismét 3 kis vonal, melyek 2-3mm-re vannak egymástól. Csíkozzuk be hosszanti és vízszintesen is a tetőt. Majd a az 3 kis vonal közötti üresen maradt részt kitöltjük fekete gél állagú ételszínezővel színezett cukormázzal, így érjük el a képen látható mézeskalács házikónk mintáját.
  3. A zöldre színezett Tojásfehérjeporunkkal elkészített cukormázat most egyenes felületre helyezett sütőpapírra fogjuk az No. 5 díszítőcsővel készíteni a tető díszt. Készítsünk 40 db csokrot, melyet egyenes, 2-2,5 cm hosszú csíkok alkotnak 5-6 db csík legyen egy csokorban. Majd ezt is hagyjuk megszáradni. 16 db bokrot is készítünk. Szúrjunk fogpiszkálót pillecukorba és az No. 2 díszítőcsővel (gömb alakú) körbe “pöttyözzük” a cukrokat, és hagyjuk megszáradni őket. (lásd a fotón)
  4. Most pedig a Fehér fondantunkat színezzük. 10 dkg-t narancssárga gél állagú ételszínező, 5 dkg-t barna gél állagú ételszínező, 2,5 dkg-t világoszöld gél állagú ételszínezővel. A narancssárga fondantot osszuk el 4 felé, ebből készülnek a kis virágtartók, melyek 2 cm magasak legyenek és 0, 5 cm szélességre vágott kis csíkkal a tetejét körbe borítjuk. Ez lesz a kaspó pereme, majd beleszúrunk mindegyikbe egy vastagabb sós rudat (tudjátok a ropinál van az eggyel vastagabb sós rúd). A sós rúd tetejére pedig 1-1,2 cm átmérőjű zöld fondant labdácskákat helyezünk, fa lomba gyanánt, amit a bokrokhoz hasonlóan zöld tojásfehérjeporból készült cukormázzal borítunk és hagyjuk megszáradni.
  5. 6 db fenyő tobozt úgy készítjük, hogy 6-7 mm átmérőjű kis labdákat készítünk a barnára színezett fondantunkból, és fenyőtoboz alakúra formázzuk, kicsi a tetejét megnyújtjuk, az alját szélesítjük és fogpiszkálót szúrunk a közepére. Barnára színezett  cukormázzal és az No. 5 díszítőcsővel kis gyöngyöket nyomunk a tobozok felszínére, majd száradás után Gyöngyházfényű ételfesték por – fehérrel dekor ecset segítségével átkenjük a felszínét, így kapjuk a a fénylő hatást.
  6. Állítsuk össze a mézeskalács házikónkat a leírás/útmutató szerint. Illesszük össze a sarkokat, szegélyeket barnára színezett cukormázzal az No. 47 díszítőcső (kosárfonás) segítségével. (ne a barázdált felét, hanem a másik oldalt használjuk) Az ekrü gél állagú ételszínezővel színezett cukormázzal készítsük el az ajtót az No. 5 díszítőcsővel először húzzuk meg a körvonalát, majd töltsük kis a színnel, és a kukoricakeményítőbe mártott mutatóujjunkkal dolgozzuk el egyenletesre a felületét. (7,5 cm magas x 3 cm széles ajtót készítsünk) Az ajtón lévő kis ablakot az No. 3 díszítőcsővel 1×1 cm barna cukormázzal készítjük el, amit utána a sárgára színezett cukormázunkkal teszünk hangulatossá. Ugyanígy járunk ez az ablakok esetében is. Az ablakok méretei: ajtó melletti két ablak 4 x 1,5 cm, oldalt lévő ablak 6 x 4 cm szélességű. Az ajtó gombot és függönyt pirosra színezett cukormázzal húzzuk meg az No. 3 díszítőcsővel. Majd az ablakok és ajtók széleit barnára színezett cukormázzal az No. 46 díszítőcsővel húzzuk ki és a sarkoknál a szegélylécek találkozását fogpiszkáló segítségével elkészítjük.
  7. Zöldre színezett cukormázzal és az No. 2 díszítőcső (gömb alakú) végig díszítjük az ajtók és az ablakokat, illetve az adventi koszorút az ajtó felett, ami kb. 3 cm átmérőjű.
  8. A tető széleit az No. 45 díszítőcsővel és piros cukormázzal kihúzzuk és elkészítjük a barna golyócskákból álló díszítősort a körbe a tetőre. Ehhez kb. 7-8 dkg fehér fondantot barnára színezünk, és 6 darab gyöngysort készítünk a Fondant és gum paste formázó – barokk formázóval és ehető ragasztó rögzítjük. Végül mindent a helyére teszünk a bokrokat, a fenyő tű leveleit és a tobozt, ehhez segítségül hívhatjuk az ehető ragasztót (No. 0-ás dekor ecsettel felvihető).

 

Minden hozzávalót és kelléket egy helyen megtalálsz és beszerezhetsz, itt az Édes Ízek oldalán a Termékeink menüpontban. Legyen minél kényelmesebb, átláthatóbb és egyszerűbb a hozzávalók beszerzése, ebben segítünk mi neked!

 

Szerző: Eniko