A tökéletes piskóta recept

Most megosztom veletek azt a bombabiztos receptet, amit én használok a klasszikus felépítésű tortáimhoz.

Hozzávaló:

  • 3 db L-es tojás,
  • 220 g kristálycukor,
  • 70 g étolaj,
  • 130 g tej (3,5%),
  • 250 g finomliszt,
  • 1 tk sütőpor,
  • csipet só
  • TIPP: (ha kakaós piskótát szeretnétek készíteni 5%-nyi lisztet cseréljétek le kakaóporra)

 1. Lépés: A lisztet és a sütőport összeszitálom.

2. Lépés: A tojásokat szétválasztom, a tojássárgáját a cukor felével kihabosítom.

3. Lépés: Mehet bele az olaj, a tej, végül a lisztes keverék és a só. ( 2. képen: Láthatjátok, hogy milyen híg masszát kell kapnunk.

4. Lépés: 3. képen már belekevertem a lisztet, amivel egy eszméletlenül masszív alapot kapunk. Ne ijedjetek meg tőle!

5. Lépés: A fehérjét a cukor másik felével felverem jó keményre, és összedolgozom a két részt. (4. kép: Elsősorban a tojásfehérje állagára hívnám fel a figyelmeteket. A felvert hab akkor jó, ha a kiemelem a habverőt, és a cukros fehérje, mint a papagáj csőre lekonyul – lásd.: habcsók.

6. Lépés: Előmelegített sütőben 160 C, kb. 40 perc, de én továbbra is a jó öreg tűpróbára esküszöm.

TIPP: A légkeveréses funkciót hanyagoljuk! A sütőajtót se nyitogassuk, különben összeesik a tésztánk – kivétel: finishben a tűpróba!  A piskótát még a tortaformában hagyjuk kihűlni! 

Szinte minden tortámhoz ezt a receptet, méghozzá dupla adagban használom. A tésztát 2 részletben sütöm meg, így csak félbe kell vágjam mindkettőt, és már is van 4 gyönyörű piskótalapunk. 

Dia,
a Pionír gasztroblog szerzője