Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Cukor rózsa készítése

Cukor rózsa készítése

Hozzávalók:

 

Eszközök:

 Elkészítés:

 1. Lépés: Cukor rózsa hozzávalói.

A torta tetejét cukor virágokkal díszítettem, melyekhez CC dekorációs- és virágmodellező masszát használtam. Két színnel dolgoztam fehérrel és rózsaszínnel. Színezéshez a CC dekorációs- és virágmodellező massza egy részét rózsaszínű cc ételfesték géllel festettem meg. Szükségünk lesz egy modellező szivacsra és egy gömbölyű végű fém modellező eszközre, Virágdrótokra, valamint több méretben rózsa kiszúróra, amit a Gum paste virág kiszúró szettben találtok.

 

2. Lépés: A cukor rózsa alap elkészítése. (24 órával előbb)

A legideálisabb esetben a rózsa készítéséhez már előző nap elkészítjük a cukor rózsáink alapjait, hogy 24 óra alatt teljesen ki tudjanak száradni. A rózsa alapjaként egy kúpot készítünk a CC dekorációs- és virágmodellező masszaból, kisebb nagyobb méretben, melyet a 20 g vastag sötétzöld színű Virágdrótra húztunk rá. A kúp színe nem fontos, hiszen erre épülnek rá a virágsziromok, amik eltakarják majd az alapot.

 

3. Lépés: A cukor rózsa szirmok modellezése.

Ha kellőképpen megszáradt a rózsán közepe (ezeket érdemes előre elkészíteni ), akkor a szirmok kialakításával folytatjuk. A Gum paste virág kiszúró szettben találtok több méretben is öt szirmú rózsa kiszúrót. A CC dekorációs- és virágmodellező masszát kis méretű fondant nyújtóval vékonyra, kb. 1 milliméter vastagságúra nyújtjuk, majd kiszúrjuk vele a rózsáinkat.

 

 

 Ezt követően az ötágú rózsaszirmot egy modellező szivacsra helyezzük, gömbölyű végű fém modellező eszköz segítségével elvékonyítunk minden egyes szirmot, ezzel azt érjük el, hogy a rózsánk szirmai szép fodrosak lesznek.

TIPP: Egyszerre akár két- három rózsa szirmot is kiszúrhatunk, nem érdemes sokkal többet, mivel a cc dekorációs- és virágmodellező massza eléggé hamar szárad mikor ilyen vékonyra van nyújtva, ilyen eseteben pedig már törhet a szirom, ha túlságosan megszárad.

 

 4. Lépés: A cukor rózsa drótra építése.

Miután megvagyunk a két- három szirom fodrozásával, ráfogjuk helyezni az előző nap elkészített, drótra épített és már megszáradt kúpunk közepére. Első lépésként a fodros rózsa szirmokat megfordítjuk és a hátoldalát a szirmoknál és a közepén is egy kicsit cc ehető ragasztóval bekenjük, majd a kész rózsa szirmunkat középen “felfűzzük” a drótra épített kúpunkra. A kezünkben lévő sziromra, ahogy a képen is látható, az első szirommal először teljesen körbeöleljük a rózsa alapunkat.

 

5. Lépés: A szirmok elrendezése.

A szirmok elrendezése úgy történik, hogy mindig ellentétes oldalon lévő szirmokat kezdünk felhajtani a rózsa közepére. A szirmokat rásimítjuk a rózsa alapunkra egymás után, ügyelve arra, hogy az szép fodros maradjon. Az előre elkészített két-három rózsaszirom mindig a drótra épített rózsa alapunkra fűzzük fel és hagyjuk száradni. Kis száradást követően kezdjük el felvinni a következő szirom réteget.

Azzal, hogy hagytuk száradni a cukor rózsánk szirmait, kevésbé fog az első réteg szirom megnyomódni vagy sérülni, mikor felvisszük a második szirom réteget.

 

 

6. Lépés: Nagy rózsa készítése.

Ha nagyobb fejű rózsát szeretnénk készíteni, akkor a nagyobb kiszúróval kezdjünk el dolgozni. Értelemszerűen ehhez nagyobb rózsa közepet is kell előző nap készítünk. Három réteg felvitele után hagyjuk száradni a rózsánkat. Amennyiben növelni szeretnénk a rózsánk méretét akkor a kiszúróval újabb virágot szúrunk ki, melyeket virág középéig minden sziromnál egy modellező pengével bevagdosunk, azaz öt darab különálló szirmot fogunk kapni.

Ezeket a különálló rózsaszirmokat egyesével fogjuk modellezni, majd a rózsa tövéhez ehető cc ragasztóval egymás után sorban (ügyelve arra, hogy a szirmok kicsit fedjék egymást), rakjuk fel a rózsára. Ezt a réteget már érdemes olyankor felhelyezni a cukor rózsánkra, mikor az már teljesen megszáradt. A rózsaszirmok könnyebb száradásához hajlítsuk meg a drótunk végét kis kampó alakban és akasszuk fel a rózsánkat egy virág szárító állványra, hogy fejjel lefelé tudjunk száradni.

 

 10. Lépés: A cukor rózsával való díszítés.

Rózsáink gyorsan díszíthetővé fognak válni, mivel a cc dekorációs- és virágmodellező masszával dolgoztunk, melynek egyik fő tulajdonsága, a vékonyra nyújthatóság mellett a gyors száradás. Ezen oknál fogva pedig nyugodtan száríthatjuk felhasználásig cukor rózsáinkat fejjel lefelé is. Igaz csak óvatosan, a szirmok nem fognak sérülni, nem fog összetörni, így ebben a helyzetben akár több szirom réteget is tudunk a rózsa szárítani.

Ennél a tortánál fehér és rózsaszín különböző árnyalatait használtam, kisebb-nagyobb rózsákat készítve, melyeket mutatósan helyeztem fel a torta tetejére. A második szintet egy szalaggal díszítve választottam el az alsó szinttől.

 

 

TIPP: Érdemes hívni a figyelmet arra, hogy mi az ami a tortán esetlegesen nem ehető. Gondolok itt a szalagra, a szalagot rögzítő gombostűre, és a virágok közepén levő drótra.

Minden hozzávalót és kelléket egy helyen megtalálsz és beszerezhetsz, itt az Édes Ízek oldalán a Termékek menüpontban. Legyen minél kényelmesebb, átláthatóbb és egyszerűbb a hozzávalók beszerzése, ebben segítünk mi neked!

Keresés