Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Esküvői torta készítése rózsákkal díszítve

Esküvői torta készítése rózsákkal díszítve

A következő torta amit szeretnék bemutatni egy esküvői torta. Már idén tavasszal elindult az esküvői szezon, így már egyre több az esküvői torta, melyek mint egy megkoronázása az esküvő napjának a torta felvágása, ami ugyanolyan fontos, mint egy menyasszonyi ruha vagy dekoráció kiválasztása.

Sokan a ma már hagyományos burkolt cukor virággal díszített tortákat választják. Korábban jellemző volt a habos díszítési mód, mára ez háttérbe szorult és évről évre újabb és újabb, akár merészebb, nem teljesen szokványos díszítésű torták jelennek meg.

Új trendek megjelennek hazánkban is, az elmúlt évek nagy népszerűségnek örvendett a csupasz vagy naked torták. A meztelen torták esetében a torták nem kapnak burkolatot, hanem csak egy vajkrémes lekenést. Ugyanakkor a menyasszonyok számos extrém és nem szokványos torta ötlettel is elő szoktak állni, melyből idén nálam is lesz rá példa, ha követitek a posztokat, sok újdonsággal fogtok találkozni a nyár folyamán.

Most azonban egy hagyományosnak mondható, cukor virágos burkol tortát fogok bemutatni

Hozzávalók:

Eszközök:

 Elkészítés:

 1. Lépés: A betöltött és kidermesztett torta burkolása.

Piskótáinkat két méretben süssük meg egy 25 cm átmérőjű sütőformában és egy 15 cm sütőformában. Hagyjuk a piskótánkat teljesen kihűlni, csak ezt követően töltsük be kívánt ízesítésű krémmel.

Első lépésként, a krémmel betöltött piskótát a burkolás előtt vajkrémmel lekenünk a hajlított alakú kenőkéssel és kellőképpen kifagyasztunk. A burkoláshoz fehér színű CC fondantot a  Fondant nyújtó sablonon a nagy méretű fondant nyújtóval kinyújtjuk, majd egy mozdulattal ráborítjuk a sablonon lévő fondantot a tortára, majd szépen eldolgozzuk a ráncokat és fondant simítóval kialakítjuk az éleket a torta szélén, az oldalán pedig egyenletesen eldolgozzuk a fondantot. Az alsó szintet díszítésével fogjuk kezdeni, mégpedig oly módon, mintha rózsaszirmok sokasága borítaná a tortát.

Ezt nagyon egyszerűen tudjuk elérni, igaz kicsit hosszadalmas, de a végeredmény eléréséhez mindenképp érdemes rászánni az időt.

Szükségünk lesz fehér színű CC fondantra, illetve hogy könnyebb dolgunk legyen, egy kis fehér CC dekorációs- és virágmodellező masszára. A fondantot és a virág masszát összegyúrjuk az arány kb. két harmad rész fehér színű CC fondant és egy harmadrész CC dekorációs- és virágmodellező massza legyen, erre azért van szükség, hogy a szirmok jól illetve jobban tudják felvenni a szirmok “fodrosságát”. A szirmokat el lehet készíteni csak fehér színű CC fondantból is, de ha túl puha a fondant, akkor érdemes hozzátenni egy kis dekorációs- és virágmodellező masszát is.

 Csak kizárólag dekorációs masszából azért nem érdemes (bár a maketteknél ezt alkalmazom), mert nagyon keményre tud megszáradni, így a torta szeletelése is nehezebbé válik.

Szükségünk lesz egy modellező szivacsra és egy gömbölyű végű fém modellező eszközre, valamint egy közepes méretű kör kiszúróra. A masszánkat kis méretű fondant nyújtóval kb. 1 milliméter vastagságúra nyújtjuk, majd kiszaggatjuk a választott nagyságú köröket. Ne szúrjunk ki túl sokat kört, kb. 20 db-ot mivel még el kell vékonyítani a széleit, azért hogy ne száradjon túl, érdemes nem az összeset. Ahogy haladunk a szirmok modellezésével, úgy szúrjunk ki újabb és újabb mennyiségű kört. A szirmok széleinek vékonyítása úgy történik, hogy a fém modellező eszközzel a fondant körök széleit óvatosan szivacsba nyomva vékonyítjuk el, azt a mozdulatot használjuk, mikor a rózsa szirmokat modellezzük, csak itt most teljesen körbe megyünk egy határozott mozdulattal.

 

 2. Lépés: Szirmok illesztése, rögzítése a tortán.

A tortánkat forgatható tortadíszítő állványra helyezzük, így megkönnyítjük a torta díszítését az állvány folyamatos forgatásával.

A fondantra egymás után sorba felragasztjuk cc ehető ragasztó segítségével az előre kiszúrt és széleinél elvékonyított kis köröket. Úgy helyezzük fel a kis rózsaszirmokat, hogy egy picit fedjék egymást. Ahogy körbe érünk, a fölötte lévő sorban úgy helyezzük el a szirmokat, hogy a következő sor mindig közé essen az alatta lévő sor mintázatának. Ezt addig ismételjük, amíg a torta tetejéig el nem érünk.

 

 TIPP: Az ilyen jellegű díszítésnél, ha véletlenül a tortánk burkolása nem sikerült tökéletesre, nem kell aggódni, hiszen ezek a szirmok mindent eltakarnak.

Felmerülhet ugyanakkor a kérdés, hogy ha már úgyis teljesen le lesz fedve rózsaszirmokkal az esküvői tortánk, miért burkoljuk le teljesen azt CC fondanttal, hiszen a vajkrémre is rá tud tapadni a rózsaszirom? A válasz erre, hogy ezzel igazából csak egy kicsit tudunk spórolni a fondant anyagon, azonban biztosabb és stabilabb szerkezetet kapunk, ha mindig egy leburkolt felületre helyezzük fel a díszítést.

 

 3. Lépés: Az emelet illesztése.

A tortát, hogy biztos tartása legyen a második emeletnek, méretre vágott torta tartó faoszlopok segítségével alátámasztjuk. Így már rá tudjuk helyezni a felső szintet, ugyanis a felülre kerülő torta alatt, a torta átmérőjével azonos nagyságú tortakarton került, így a tortakartont alátámasztja az alsó szintbe szúrt tartórudak, ezért nem fogja felső szint az alsó szintet összenyomni, hiszen a rudak alátámasztják a tortakartonon “ülő” feslő szintet.

A torta felső szintjét szintjének burkoláshoz fehér színű CC fondantot a  Fondant nyújtó sablonon a nagy méretű fondant nyújtóval kinyújtjuk, majd egy mozdulattal ráborítjuk a sablonon lévő fondantot a tortára, majd szépen eldolgozzuk a ráncokat és fondant simítóval kialakítjuk az éleket a torta szélén, az oldalán pedig egyenletesen eldolgozzuk a fondantot. A két szint találkozásánál jelen esetben egy szalagot helyezünk, ezzel eltakarva a szintek közti átmenet.

 

4. Lépés: Cukor rózsa hozzávalói.

A torta tetejét cukor virágokkal díszítettem, melyekhez CC dekorációs- és virágmodellező masszát használtam. Két színnel dolgoztam fehérrel és rózsaszínnel. Színezéshez a CC dekorációs- és virágmodellező massza egy részét rózsaszínű cc ételfesték géllel festettem meg. Szükségünk lesz egy modellező szivacsra és egy gömbölyű végű fém modellező eszközre, virágdrótokra, valamint több méretben rózsa kiszúróra, amit a Gum paste virág kiszúró szettben találtok.

 

5. Lépés: A cukor rózsa alap elkészítése. (24 órával előbb)

A legideálisabb esetben a rózsa készítéséhez már előző nap elkészítjük a cukor rózsáink alapjait, hogy 24 óra alatt teljesen ki tudjanak száradni. A rózsa alapjaként egy kúpot készítünk a CC dekorációs- és virágmodellező masszaból, kisebb nagyobb méretben, melyet a 20 g vastag sötétzöld színű virágdrótra húztunk rá. A kúp színe nem fontos, hiszen erre épülnek rá a virágsziromok, amik eltakarják majd az alapot.

 

6. Lépés: A cukor rózsa szirmok modellezése.

Ha kellőképpen megszáradt a rózsán közepe (ezeket érdemes előre elkészíteni ), akkor a szirmok kialakításával folytatjuk. A Gum paste virág kiszúró szettben találtok több méretben is öt szirmú rózsa kiszúrót. A CC dekorációs- és virágmodellező masszát kis méretű fondant nyújtóval vékonyra, kb. 1 milliméter vastagságúra nyújtjuk, majd kiszúrjuk vele a rózsáinkat.

 

 

 Ezt követően az ötágú rózsaszirmot egy modellező szivacsra helyezzük, gömbölyű végű fém modellező eszköz segítségével elvékonyítunk minden egyes szirmot, ezzel azt érjük el, hogy a rózsánk szirmai szép fodrosak lesznek.

TIPP: Egyszerre akár két- három rózsa szirmot is kiszúrhatunk, nem érdemes sokkal többet, mivel a cc dekorációs- és virágmodellező massza eléggé hamar szárad mikor ilyen vékonyra van nyújtva, ilyen eseteben pedig már törhet a szirom, ha túlságosan megszárad.

 

 7. Lépés: A cukor rózsa drótra építése.

Miután megvagyunk a két- három szirom fodrozásával, ráfogjuk helyezni az előző nap elkészített, drótra épített és már megszáradt kúpunk közepére. Első lépésként a fodros rózsa szirmokat megfordítjuk és a hátoldalát a szirmoknál és a közepén is egy kicsit cc ehető ragasztóval bekenjük, majd a kész rózsa szirmunkat középen “felfűzzük” a drótra épített kúpunkra. A kezünkben lévő sziromra, ahogy a képen is látható, az első szirommal először teljesen körbeöleljük a rózsa alapunkat.

 

8. Lépés: A szirmok elrendezése.

A szirmok elrendezése úgy történik, hogy mindig ellentétes oldalon lévő szirmokat kezdünk felhajtani a rózsa közepére. A szirmokat rásimítjuk a rózsa alapunkra egymás után, ügyelve arra, hogy az szép fodros maradjon. Az előre elkészített két-három rózsaszirom mindig a drótra épített rózsa alapunkra fűzzük fel és hagyjuk száradni. Kis száradást követően kezdjük el felvinni a következő szirom réteget.

Azzal, hogy hagytuk száradni a cukor rózsánk szirmait, kevésbé fog az első réteg szirom megnyomódni vagy sérülni, mikor felvisszük a második szirom réteget.

 

9. Lépés: Nagy rózsa készítése.

Ha nagyobb fejű rózsát szeretnénk készíteni, akkor a nagyobb kiszúróval kezdjünk el dolgozni. Értelemszerűen ehhez nagyobb rózsa közepet is kell előző nap készítünk. Három réteg felvitele után hagyjuk száradni a rózsánkat. Amennyiben növelni szeretnénk a rózsánk méretét akkor a kiszúróval újabb virágot szúrunk ki, melyeket virág középéig minden sziromnál egy modellező pengével bevagdosunk, azaz öt darab különálló szirmot fogunk kapni.

Ezeket a különálló rózsaszirmokat egyesével fogjuk modellezni, majd a rózsa tövéhez ehető cc ragasztóval egymás után sorban (ügyelve arra, hogy a szirmok kicsit fedjék egymást), rakjuk fel a rózsára. Ezt a réteget már érdemes olyankor felhelyezni a cukor rózsánkra, mikor az már teljesen megszáradt. A rózsaszirmok könnyebb száradásához hajlítsuk meg a drótunk végét kis kampó alakban és akasszuk fel a rózsánkat egy virág szárító állványra, hogy fejjel lefelé tudjunk száradni.

 

 10. Lépés: A torta összeállítása.

Rózsáink gyorsan díszíthetővé fognak válni, mivel a cc dekorációs- és virágmodellező masszával dolgoztunk, melynek egyik fő tulajdonsága, a vékonyra nyújthatóság mellett a gyors száradás. Ezen oknál fogva pedig nyugodtan száríthatjuk felhasználásig cukor rózsáinkat fejjel lefelé is. Igaz csak óvatosan, a szirmok nem fognak sérülni, nem fog összetörni, így ebben a helyzetben akár több szirom réteget is tudunk a rózsa szárítani.

Ennél a tortánál fehér és rózsaszín különböző árnyalatait használtam, kisebb-nagyobb rózsákat készítve, melyeket mutatósan helyeztem fel a torta tetejére. A második szintet egy szalaggal díszítve választottam el az alsó szinttől.

 

 

TIPP: Érdemes hívni a figyelmet arra, hogy mi az ami a tortán esetlegesen nem ehető. Gondolok itt a szalagra, a szalagot rögzítő gombostűre, és a virágok közepén levő drótra.

Hamarosan újabb esküvői tortát is hozok, és új virágok készítését is bemutatom.

Minden hozzávalót és kelléket egy helyen megtalálsz és beszerezhetsz, itt az Édes Ízek oldalán a Termékek menüpontban. Legyen minél kényelmesebb, átláthatóbb és egyszerűbb a hozzávalók beszerzése, ebben segítünk mi neked!

Tartalomhoz tartozó címkék: torta díszítés cukorvirág készítése

Keresés