GYIK

Mi a különbség a fondant és a marcipán között?

A fondant egy cukormassza, ami aromaként tartalmazza a mandula ízt míg a marcipánban megtalálható a valódi mandula is.

Min kell nyújtani a fondant-ot?

KONYHAKÉSZ fondant, NEM IGÉNYEL (vagy csak MINIMÁLIS mennyiségű) porcukron vagy keményítőn való nyújtást! Mivel azonban mindenkinek más hőmérsékletű a keze, és a fondant gyúrása során átveszi kezünk melegét, így ezekben az esetekben előfordulhat, hogy kevés porcukrot vagy keményítőt, használhatunk ha konyhapulton vagy bármely más munkafelületen szeretnénk nyújtani a fondantot.

Legtökéletesebb eredmény eléréséhez a fondantot felhasználás előtt alaposan gyúrjuk át, amíg a massza könnyen nyújthatóvá, és egészen nyúlóssá válik és használjunk fondant/szilikon nyújtólapot, melyet vékonyan kenjük át növényi zsiradékkal (CRISCO, pálmazsír, kókuszzsír stb.) de porcukrot vagy keményítőt a nyújtólapon való munka során NE használjunk, mivel a massza már használatra kész, így nem igényel plusz száraz anyag hozzáadást amivel a masszánkat kiszáríthatjuk és darabossá tehetjük.

Nyári melegben, vagy esős, párás időben a fondant is “megérzi” a környezet hatásait. Ebben az esetben előfordulhat, hogy “ragadóssá” válik, amit NÖVÉNYI ZSIRADÉK (NEM PORCUKOR vagy keményítő) hozzáadásával és átgyúrásával tudnunk orvosolni.

TIPP:

  1. ha a fondant ragad – növényi zsiradékkal gyúrjuk át
  2. ha a fondantot lágynak érezzük, akkor kevés porcukrot vagy keményítőt szórjunk alá
  3. ha a fondantot száraznak érezzük – gyúrjuk át növényi zsiradékkal vagy glicerinnel
  4. fondant vagy szilikon nyújtólap használata esetén, a nyújtólap felszínét vékonyan kenjük át növényi zsiradékkal, de porcukrot és keményítőt ebben az esetben NE használjunk.

Lehet-e a fondantból figurákat vagy virágokat készíteni?
Természetesen igen! Mindent, amit lehet a marcipánnal lehet a fondant-tal is.

Mit jelent, hogy a marcipán 1:3-as?

A 1:3 arányszám a mandula és a cukor arányt jelöli az adott masszában. Jelen esetben a massza 1 mandulást és 3 rész cukrot tartalmaz. Az ilyen arányú masszák alkalmasak a burkolásra illetve a figurák készítésére.

Az ételszínező géllel lehet csokoládét festeni?

Sajnos nem. Az ételszínező gélek víz bázisú gélfestékek így azok a csokoládé megszínezésére nem alkalmasak (szemcsés marad a csokoládé, nem oldódik fel szépen a festék az anyagban). A csokoládé festéséhez speciális olaj bázisú festékre van szükség.

Az ételfestékek nem változtatják meg a megszínezett massza állagát?

Nem. Az ételszínező géljeink ahogy a nevében is látható gél állagúak és nagyon koncentráltam tartalmazzák a festéket. Fogpiszkálónyi mennyiség már színezni fog és így szépen apránként lehet hozzáadagolni a festéket a kívánt masszához amíg az elképzelt színt el nem érjük.

A felületi porfestékeket vízben vagy alkoholban lehet oldani?

A porfestékeink alkoholban oldódó porfestékek. Bármilyen színtelen alkohol alkalmas rá, hogy feloldjuk benne a port -pl: gyógyszertári alkohol, vodka, pálinka, rum, stb. Pár csepp elegendő belőle a lényeg az, hogy egy körömlakk sűrűségű festéket kapjunk. Az alkohol amint felfestjük a kívánt felületre elpárolog és a felületen csak a festék tapad meg.