Hiba lehetőségek macaron készítésénél

Azt mondjátok, hogy kedvet kaptatok a macaronozáshoz?! 🙂 Most összegyűjtöttem nektek azokat a hibalehetőségeket, amikre ha figyeltek, garantált sikerélménnyel fogjátok zárni a sütést! 🙂

#1 hiba: Gyakori hiba, főleg azoknál, akik maguk darálják a mandulalisztet, hogy egyenetlen, sőt rücskös lesz a macaronok felülete. A jó minőségű mandulaliszt használatával, és a szitálással azonban ez a hibalehetőség 100%-ban kikerülhető.

#2 hiba: Előfordulhat, hogy a macaronunk foltos lesz – bár én ezzel még nem találkoztam. Erről az tehet, hogy az ételfestéket nem dolgoztuk el kellőképpen a masszában. Ez a hibalehetőség szintén kivédhető, ha a tojásfehérjehabhoz tesszük hozzá a színezéket.

#3 hiba: Ha a masszát nem teljesen merőlegesen nyomjuk a szilikonlapra, akkor a korong egyik felébe több, a másikba viszont kevesebb tészta jut, és ferde macaront fogunk kapni.

#4 hiba: A macaronok kinyomása után előfordulhat, hogy a nyomás helyén egy kis csúcsocska marad. Ez arra utal, hogy túl sűrű a tésztánk, tehát alul lett keverve. Ezen könnyedén segíthetünk, ha még néhány mozdulattal átkeverjük a masszát.

#5 hiba: Az egyik leggyakrabban előforduló hiba, hogy még a sütés közben megreped néhány vagy akár a tepsin lévő összes macaron teteje. Ennek az oka az lehet, hogy 1. nem kevertük el a masszában maradéktalanul az alapanyagokat, vagy 2. nem pihentettük eleget, ezért a teteje nem szilárdult meg annyira, hogy benntartsa a folyékony masszát, ami sülés közben utat tört magának.

#6 hiba: A talpacskák az esetek többségében azért nem alakulnak ki, mert 1. nem került elég levegő a tésztába, tehát alul lett keverve, vagy 2. az előbb említett okoknál fogva megreped a teteje, ilyenkor a talpacskáknak is búcsút mondhatunk.

#7 hiba: A macaronok elszíneződéséről az tehet, hogy egész egyszerűen túlsütöttük. Szintén a túlsütés rovására írható az is, ha a piskóta kettétörve üreges. A kis korongok alja ragacsos, akkor pedig nem sütöttük készre őket.