Mákos-áfonyás szívek

Tudtátok, hogy az Édes Ízek boltjában már kapható mandulaőrlemény is? 🙂 Az egyik kedvenc alapanyagom – nemcsak a macaronok miatt. 🙂 Arra gondoltam, ma mutatok nektek egy szuper felhasználási módot rá. A héten mákos-áfonyás szíveket sütöttem. Azt kell, hogy mondjam, valami brutálisan finomak lettek! 🙂

Hozzávalók:

  • 200 g sima liszt,
  • fél cs sütőpor,
  • 100 g kristálycukor,
  • 15 g vaníliás cukor,
  • 100 g darált mák,
  • 100 g mandulaliszt,
  • 150 g vaj,
  • 1 tojás,
  • csipet só.

Eszközök:

Elkészítés:

  1. A cukrokat első körben porrá őröltem, majd a száraz alapanyagokat: lisztet, sütőport, mákot, mandulalisztet, cukorkeveréket és a sót összeforgattam.
  2. A hideg vajat belekockáztam, és hozzáütöttem a tojást is.
  3. Gyors mozdulatokkal elmorzsoltam, összedolgoztam a tésztát. Betettem frissen tartó fóliába csomagolva a hűtőbe 1 órára.
  4. A dermedési idő lejárt, ezért 2 fólia között kinyújtottam a tésztát. Ennél a tésztánál, mint pl. linzernél, érdemes figyelni arra, hogy minél kevesebb plusz lisztet adjunk hozzá, mert rontani fog az állagán és a kinézetén is. Szíveket szaggattam, kisebbeket-nagyobbakat, és sütőpapírral bélelt tepsiben megsütöttem, de inkább szárítottam. 250-160 fokon, úgy 5-6 perc alatt meg is sültek. (Az első adag, amit talán túl vékonyra is nyújtottam, és kb. 8 percig sütöttem, kicsit meg is pirult, vagy inkább sárgult (?!) a sütőben. A szívek akkor lesznek igazán szépek, ha egy kicsit vastagabbra hagyjátok őket, és kevés időt töltenek a sütőben.) 🙂
  5. Miután kihűltek, áfonyalekvárral töltöttem őket, porcukorral pedig finoman megszórtam a tányért. 🙂

Dia, a Pionír desszertblog szerzője