Star Wars formatorta – BB8

A következő torta amit szeretnék bemutatni egy szintén évtizedes múltra visszatekintő film, illetve filmsorozat egyik kedvelt szereplője.

A 70-es évek végén jelent meg az első rész, ami igazából a 4. volt. Gondolom már sokan kitaláltátok hogy a Star Warsrol írok, azon belül is az egyik új szereplőt formáztam meg, egy kis golyó alakú Droidot, aki nem más mint, BB8.

Hozzávalók:

Eszközök:

 Elkészítés:

 1. Lépés: Első lépésként betöltjük és kihűtjük a tortát.

Ez a torta egy kicsit különlegesebb, mivel tartalmaz egy tartót szerkezetet.

Golyó alak vagy gömb alak lévén az ilyen tortákat, mint például foci labda, kosárlabda illetve bármilyen labda mindig kicsit bonyolultabb elkészíteni, mivel az alsó félgömb rész ha tortából készül, nagyon komoly merevítést igényel ahhoz, hogy megtudja

 

tartani a felső félgömb részt.

Fontos, hogy a félgömbünk stabilan álljon, ezért egy másik 3 cm vastag kör alakú polisztirol karikára ragasztjuk a torta alátétünket, majd hosszú fa csavarral fogjuk a két részt össze csavarozni a képen látható módon, így egy biztos talpazatot hoztunk létre amire fogjuk a tortánkat felépíteni.

Ezzel a lépéssel egy teljesen szabályos gömb alakot fogunk tudni alkotni, mivel nem torta az alsó rész, nem fog megrogyni, ezáltal tökéletes lesz a gömb alakot fogunk kapni, minden fajta faragás nélkül.

 

 

 2. Lépés: Kis torta, de mégis látványos hatás? Műhely titkok következnek:

Feladat az volt, hogy ezt a kis star wars droidot 20 szeletes tortaként készítsük el. Egy ilyen kis szeletszámú torta esetében, ha az egészet tortából készítenénk el, akkor a végeredmény elég kicsi lenne, és a hatása sem lenne az igazi. Mivel azonban nemcsak az íz, hanem a látvány is fontos, így egy pici trükkel meg tudjuk oldani ezt a problémát, nem utolsó sorban pedig ezzel meg is könnyítjük a torta kialakítását is. 😉

Vásároltam egy félgömb alakú hungarocellt (ezt kreatív, hobbi boltokban be tudjátok szerezni), amit többször is fel tudunk használni, ha előre egyeztetünk erről a megrendelővel és azt visszakapjuk.

 

Első lépésként a fél gömböt fehér CC fondantot Fondant nyújtó sablonon a nagy méretű fondant nyújtóval kinyújtjuk, majd egy mozdulattal ráborítjuk a sablonon lévő fondantot a gömbre és leburkoljuk, egy kis víz vagy vajkrém tökéletesen alkalmas, hogy a felületre tapadjon. Az összeállításnál lekenjük a polisztirol félgömb tetejét vajkrémmel, melyre az ehető tortánkat fogjuk tenni.
A képen látható, hogy a hungarocell torta résznél egy picit több fondant hagytunk a szélek illesztésénél, melyet a két hungarocell egymásra illesztésénél egymásba fogunk simítani.

 

 

 

 3. Lépés: A torta formázása.

Elérkeztünk a torta ehető részének formázásához. A star wars driodunkat félgömb alakúra formázzuk. Nagyon fontos, hogy az arányok jók legyenek, ezért mindig tegyük az ehető torta mellé a másik fél gömbünket, hogy lássuk mekkora is a különbség.

Fontos azzal is számolni ilyenkor, hogy a faragás végeztével a tortára még fogunk tenni a fehér CC fondantunk alá vajas krémet, amire jön a  burkolóanyag. A cél, hogy az ehető rész látványosan kisebb legyen, mint a fondanttal burkolt hungarocell gömbünk. A fej részt a faragás után szintén lekenjük vajas krémmel, és kellőképpen kifagyasztunk. A burkoláshoz fehér színű CC fondantot a  Fondant nyújtó sablonon a nagy méretű fondant nyújtóval kinyújtjuk, majd egy mozdulattal ráborítjuk a sablonon lévő fondantot a tortára, majd szépen eldolgozzuk a ráncokat és fondant simítóval kialakítjuk az éleket a torta szélén, az oldalán pedig egyenletesen eldolgozzuk a fondantot.majd szintén fehér CC fondanttal leburkolunk.

 

 4. Lépés: A torta megépítése, merevítése.

A fej rész merevítés nem maradhat el itt sem, mivel az alsó torta rész tetejére fogjuk tenni az ehető fejrészt, amit műanyag tartó rudak segítségével fogunk rögzíteni. Első lépésként egy lyukat vágunk a fejrészt tartó tortakartonra, melyen keresztül egy vastagabb tartórudat fogunk áttolni. A vastagabb rudat hagyjuk túlnyúlni a fondanttal burkolt hungarocell gömbünkön, mivel fontos, hogy a rúd a torta felső részébe is beleérjen, ezzel biztosítjuk azt, hogy a tortánkról ne csússzon le a BB8 feje.
A képen látható módon, még mindig a nem ehető torta részbe bele szúrunk két kisebb műanyag tartó rudat, ami szintbe hozunk a torta tetejével így a félgömb fejrész stabilan tud állni. Az ehető résznek is szüksége lesz alátámasztásra, ezt pedig egy tortakarton fogja nekünk biztosítani.

 

 5. Lépés: A díszek készítése.

Most már csak a torta díszítése van hátra, amihez a képen látható sablonokat, köröket, vonalakat fehér CC fondantból vágtam ki, illetve színeztem narancssárgára a narancssárga színű CC ételfestékkel és szürkére egy pici fekete színű CC ételfesték géllel. Elsőnek a narancssárga fondantot nyújtottam ki kis fondant nyújtóval, majd négy darab kört vágtam ki, ehhez az 5 db-os kör kiszúró legnagyobb kiszúróját használtam, ebből a méretből lesz a háttér.

 

 

Az 5 db-os kör kiszúró következő méretét fogva a fehér színű CC fondantot kis méretű fondant nyújtóval kinyújtottam, majd ismét 4 db kört szúrtam ki a fondantból. A fehér köröket szemmértékkel négy részre osztva, a negyed részeinél a modellező penge segítségével kis bemetszéseket ejtettem a képen látható módon.

 

 6. Lépés: Díszek összeillesztése

Következő lépésnek befestettem a fehér CC fondantot egy pici fekete színű CC ételfesték géllel, majd az így kapott szürke színű cc fondantot kinyújtottam kis méretű fondant nyújtóval és ugyanakkora karikákat vágtam ki, mint az iménti fehér körök voltak.

 

 

 A szürke cc fondant karikákból lesz kivágva a fehér részen látható díszítő elemek, melyekhez az 5 db-os kör kiszúrókat, vonalzót, és modellező penge alkalmaztam. A képen látható módon kivagdostam a megfelelő mintázatokat. Először a szürke mintákat ragasztottam fel ehető CC ragasztóval a fehér fondant körökre, majd ezeket a narancssárga színű karikákra ragasztottam.

 

 

   

 

 

 

 

 

 

 

A fejrész díszítéséhez szintén narancssárgára színezetem a narancssárga színű CC ételfestékkel a fondantot, majd kinyújtottam kis méretű fondant nyújtóval és a  modellező penge segítségével különböző hosszúságú kis téglalapokat vágtam.

A kis fondant mintákat a képen látható módon majd a feje tetejére ehető CC ragasztóval rögzítettem.  Következett egy újabb alakzat a fej részre, melyhez a szürkére festett cc fondantból kis méretű fondant nyújtóval kinyújtva, modellező penge készítettem a díszt és az egész fejen körbe futó csíkot.

Végül a szem részhez feketére színeztem a CC ételfesték géllel a fehér színű CC fondantot, amit kis félgömb alakúra formáztam és rögzítettem a fej résznél.

 

 

 

Hátul a fejrésznél található antennákat úgy készítettem, hogy zöld színű 20 g-s vastagságú virágdrótot vontam be fekete és fehér cc fondanttal és beszúrtam a fejrészbe.

El is készültünk a BB8 tortával, sokak nagy kedvence mai napig a Star Wars.
Nagyon sokféle formát készítettem már a filmből, melyet nagy élvezettel csináltam, hiszen én is nagy rajongója vagyok a filmnek.

 

Agócs Norbert
Burny’s Cakes

Minden hozzávalót és kelléket egy helyen megtalálsz és beszerezhetsz, itt az Édes Ízek oldalán a Termékek menüpontban. Legyen minél kényelmesebb, átláthatóbb és egyszerűbb a hozzávalók beszerzése, ebben segítünk mi neked!