Tacskó formatorta

A mese filmek és a játékok után minden gyerek vágya, hogy legyen egy saját kis kutyája is.

Most egy tacskó kutyát szeretnék torta formában bemutatni nektek. Ehhez a tortához érdemes olyan krémet használni, ami jobban tart mint egy főzött krém. Én a kutyust eper tortából készítem el, ami egy mascarponés krémmel készül. Sokkal jobb a tartása, de attól még szükséges lesz merevítést alkalmaznunk.

Hozzávalók:

Eszközök:

 Elkészítés:

 1. Lépés: Első lépésként betöltjük és kihűtjük a tortát.

A kidermedt tortából fogjuk kifaragni a kutya testét. Most is, mint mindig törekedjünk arra, hogy legyen élethű amit készítünk.

Mivel az ilyen tortáknál, ahol a forma fejrésze előre lóg, a gravitáció hatása miatt szükséges lesz merevítés alkalmazására, miután megformáztam.

 

2. Lépés: A tacskó torta faragása.

A kutya testét, majd a fejrészt is kialakítjuk, ami alá egy kartont fogunk tenni. A kartont formára vágjuk, és fúrunk bele egy lyukat, amin keresztül egy műanyag tartó rudat teszünk teljesen belenyomva a kutya testébe.

A fejrészbe is bele fog menni a műanyag tartórúd, ezzel tartás biztosítunk. A tacskó fejének a képen látható módon kialakítjuk a fejrészt, majd vajas krémmel át kenjük az egész testét.

 

 

 

3. Lépés: Vajkrém és fondantos aládolgozás.

Most is, mint oly sokszor alá dolgozunk a burkolatnak, amihez fehér színű cc fondantot  használunk, a szín itt is mellékes, hiszen a burkolat úgyis el fogja takarni. A burkoláshoz fehér színű CC fondantot a  Fondant nyújtó sablonon a nagy méretű fondant nyújtóval kinyújtjuk, majd egy mozdulattal ráborítjuk a sablonon lévő fondantot a tortára, majd szépen eldolgozzuk a ráncokat és fondant simítóval kialakítjuk az éleket a torta szélén, az oldalán pedig egyenletesen eldolgozzuk a fondantot.

Én most ennél a Tortánál fehér cc fondant burkoló anyaggal egészítettem ki a kutya lábait, illetve a fejrésznél a szemeket, orrot és pofa részén is ezt a technikát alkalmaztam. Ha ezzel elkészültünk, egy kis vajas krémmel szintén át kenegetjük a fondantos részt, majd ki fagyasztjuk.

TIPP: Sokszor előfordulhat az ilyen hosszabb tortáknál, hogy középen megreped ilyenkor 1 db fondant csíkot helyezünk a repedésre, melyet szintén át kenünk vajkrémmel.

 

 

 

 4. Lépés: A tacskó torta burkolása fondanttal.

Fekete színű 1 kg-os mennyiségű CC fondantot válasszunk a burkoláshoz. Ha nem tudtuk olyan nagyra nyújtani a fekete színű fondantunkat, hogy mindenhol végig érjen, nem kell aggódni. A képen látható módon, nekem sem sikerült mindenhol beborítani a tacskó kutyust, a bal első lába fehéren maradt.

Egy másik színnel fogjuk a lábat még bevonni. Miután ráborítottuk  fekete színű fondantunkat, kezünkkel elkezdjük rásimítani a kutya testére, majd egy modellező penge segítségével végig vágjuk, és eltávolítjuk a felesleges részeket.

 

 

 

 

Mivel a kutyusnak vannak barna foltjai, ezért ehhez barna színű cc fondantot vékonyra nyújtjuk, amit a kellő formára vágunk és a kutya testéhez tapasztjuk a megfelelő helyekre. Ennél a kutyusnál a pofájára került, a szeme felé, és a lábaira.

 

 

 

 

 

 5. Lépés: A tacskó részleteinek kidolgozása

Elkészítjük a tacskó kutyák egyik jellegzetes vonását a füleket. Fekete színű fondantból egy modellező penge segítségével a képen látható fül formát vágjuk ki, melyet a kutya fejére helyezünk.

A kutya a pofájánál egy modellező eszköz segítségével behúzzuk a szükséges vonalakat, melyek a kutya pofájának formáját adja meg. Ugyanezt a lábaknál is megtesszük.

Másik jellegzetessége a tacskó kutyának a hosszú vékony farok. Elkészítésénél fekete színű fondantból sodrunk egy 20-30 centiméter hosszú vékony hengert, aminek a véget hegyesre nyújtunk.

 

 

 

6. Lépés: A szem festése

Már csak a szemek kialakítása maradt hátra, melyeknél kialakítjuk a szemkötőket és szemgolyót. Készítünk neki először egy fekete színű fondantból golyót, amit ellapítunk és egy formázó segítségével a szemhez illesztünk, majd úgy alakítjuk ki, hogy ez domború legyen.

Erre egy vékony fehér csíkot készítünk, mely a szem fehér részét fogja adni, ehhez szintén egy fekete kör alakot teszünk, amire barna színű cc fondantból szintén egy kör alakot teszünk, melyet fekete színű cc ételfesték géllel megfestünk. Szükség esetén, ha kell még fekete festékkel tudjuk a szemet korrigálni, ha túl széles vagy vastag lett szemhez használt burkolóanyagok, a lényeg hogy élethű szemet kaphassunk.

Utolsó lépés: A tacskó torta festése.

Ha az illesztéseket átkenegetjük vizes ecsettel, egy mintázó segítségével össze tudjuk dolgozni a fekete és a barna színt, nem kell aggódni ha túlszaladunk a barna színnel, mint ahogy azt szeretnénk, hiszen a végén fekete airbrush festékkel átfújjuk a tacskó kutyus tortaformát.

 

Agócs Norbert
Burny’s Cakes

Minden hozzávalót és kelléket egy helyen megtalálsz és beszerezhetsz, itt az Édes Ízek oldalán a Termékek menüpontban. Legyen minél kényelmesebb, átláthatóbb és egyszerűbb a hozzávalók beszerzése, ebben segítünk mi neked!