Tiramisu

Itt a hétvége, és szerencsére még jócskán van hátra a nyárból is. 😍A héten tiramisut készítettem, ami tökéletes desszertje lehet egy kis grillezésnek a családdal vagy a barátokkal. 🙌

Hozzávalók:

  • 4 db “L”-es méretű tojás
  • 180 g kristálycukor
  • 2 cs vaníliás cukor
  • 500 g mascarpone
  • babapiskóta
  • rum
  • 3-4 dl kávé

Elkészítés:

  1. A tojásokat szétválasztom. A sárgájákat a cukrokkal felteszem vízgőz fölé melegedni. Folyamatosan kevergetem, még a cukor nagyjából fel nem oldódik a sárgájában.
  2. A fehérjékből egy csipet sóval kemény habot verek.
  3. A cukros tojást kézi habverővel kihabosítom. Belekeverem a mascarponét. Addig keverem a krémet, ameddig a cukor teljesen fel nem oldódik. Hozzáforgatom a felvert fehérjehabot is. (Szoktam azzal is játszani, hogy felverek 2 dl habtejszínt egy kevés habfixálóval és azzal dúsítom meg a krémet.)
  4. A rumos kávéba forgatom a babapiskótákat, és ahogy kell, rétegezem. A tetejét vastagon megszórom kakaóporral. Néha csokoládéforgácsot teszek rá. Egyszer pedig, amikor Olaszországból kaptam mini Amaretti-kekszet, azt morzsoltam rá.
  5. A rum helyett természetesen használhattok hozzá Amaretto likőrt is – szerintem azzal az igazi, viszont anyu azt nem szereti, úgyhogy nálunk marad a kompromissz(r)umos megoldás. 🙂