Házi almás pite recept
Hozzávalók:
Tésztához:
- 2 és fél bögre finomliszt
- egy csipet só
- 1/2 teáskanál sütőpor
- 185 gr teavaj
- 1 evőkanál cukor
- 1 tojás sárgája
- 1 evőkanál hideg víz
Töltelékhez:
- 6-7 db alma
- 1/2 bögre cukor
- 2 evőkanál finomliszt
- 1 teáskanál őrölt fahéj
Mázas bevonat:
- tojásfehérje
- cukor
Eszközök:
- pite forma vagy kivehető aljú pite forma
- szilikon nyújtólap
- fém nyújtófa
- formaleválasztó spray
- szilikon keverő lapát
Elkészítés:
- Szitáljuk össze a lisztet, sütőport, valamint a sót egy tálba az almás pite tésztájához. A vajat vágjuk kis darabokra, s kézzel keverjük a liszthez, míg morzsakupacra nem emlékeztet. Keverjük bele a cukrot, majd adjuk hozzá a tojás sárgáját, valamint a vizet.
- Alaposan keverjük össze a száraz alapanyagokkal, hogy kemény tésztát kapjunk, szilikon nyújtólapon gyúrjuk át, majd formázzunk belőle egy folyót és csomagoljuk be, majd tegyük fél órára a hűtőbe.
- Ezalatt hámozzuk meg és reszeljük le az almás pite töltelékéhez az almákat, majd szilikon keverő lapát segítségével keverjük össze a fahéjat a cukorral és adjuk hozzá az almához.
- Vegyük ki a tésztát a hűtőből és vágjuk le a harmadát, tegyük félre (ez lesz a almás pite teteje). Enyhén lisztezett szilikon nyújtólapon kinyújtjuk fém nyújtófa segítségével nyújtsuk ki a maradék tésztát, majd formaleválasztó sprayvel fújjuk be egy 22 cm átmérőjű pite formát és helyezzük bele a tésztát. Kanalazzuk az reszelt és kinyomkodott almát a pite formába.
- Nyújtsuk ki a maradék tésztát, majd fedjük be vele a pitét. Nyomkodjuk össze a széleket, vágjuk le a felesleget, majd fodrozzuk be őket. Kenjük meg az almás pite tetejét enyhén felvert tojásfehérjével és hegyes késsel vágjunk lyukakat a tetejébe, hogy a gőz tudjon távozni.
- Vékonyan szórjuk meg cukorral, majd 180 fokon előmelegített sütőben süssük 1-1,5 órát. Ha a pite barnulni kezd, vegyük a hőmérsékletet alacsonyabb fokozatra.
Tálalás: melegen és hidegen, tejsznhabbal vagy jégkrémmel egyaránt tálalhatjuk.